A #somterritori ens agrada recomanar-vos racons del nostre entorn. Avui toca, Cardona. Aquest diumenge 18 d'octubre arriba el "Descobreix, viu i tasta la història. Un viatge al 1714".

"Viurem lliures o morirem". Al final de la Guerra de Successió, tocava decidir si Catalunya es rendia a Felip V. L'any 1713 Cardona va hissar la bandera negra al castell reafirmant el seu compromís amb la Junta General de Braços, l'òrgan decisori en casos d'emergència a Catalunya. La decisió va ser lluitar. El país fora de la costa, es va organitzar en aquestes terres. Les ciutats i els pobles van caure al llarg dels anys. Cardona va resistir.

Si us interessa aquest tema, us deixem una lectura sobre la seva història del 1640 al 1812.

Cardona es troba a tan sols 1.15 h de Barcelona i a 30 minuts de Manresa, més o menys. El clima és dur, molt bagenc, mediterrani continental. Amb els seus 507 metres d'alçada, les glaçades són freqüents a l'hivern, fa calor a l'estiu, i no sol ser un indret amb molta pluja.
 


Geològicament Cardona és única al món. El seu diapir, quan la sal de les capes interiors de la terra surt a la superfície, és visitat per geòlegs i curiosos de tot el planeta. Durant els anys 1929 al 1990, les Mines Nieves de Cardona, van ser les mines de potassa més importants del món.

Amants o interessats de la geologia, no deixeu de llegir aquest concís informe de la Generalitat de Catalunya.

Va a gustos, però...

Recomanar-vos un o dos llocs per visitar a Cardona, és del tot impossible. Potser és un dels punts de la nostra comarca on, en un petit espai, hi ha més coses a fer. Teniu paisatge, geologia, història i gastronomia, per a tots els gustos.

Cal sens dubte recórrer tota la Vall Salina, inclosa dins el Pla d'espais d'interès natural de Catalunya, i evidentment, el nucli històric de la ciutat considerat un Bé cultural d'interès Nacional.

De tota manera, si en teniu l'oportunitat, us recomanaria enèrgicament que visiteu les antigues mines de sal. És una visita que no us deixarà indiferents. Tota una experiència.

La cuina del 1714

Sota el nom de Sabors del 1714, alguns restaurants de Cardona han recuperat plats i receptes originals del segle XVIII de la cuina catalana.